Kinderen luisteren met open mond in Stadsmuseum

Meer dan 200 Huissense schoolkinderen luisterden afgelopen week met open mond naar de verhalen van burgemeester Pilgrim, een Huissens boertje en meester Driessen over het leven in Huissen in 1816.

Ter gelegenheid van het historische feit, dat op 1 juni 1816 Huissen door de koning van Pruissen aan de koning van Nederland werd overgedragen heeft de Historische Kring Huessen een tentoonstelling ingericht "200 jaar Nederlands" in het Stadsmuseum "Hof van Hessen".

De maker van de tentoonstelling, dr. E. Smit vertelde, in de persoon van burgemeester Pilgrim, in geuren en kleuren over de dag, waarop zijn Kleefse stad Huissen een plattelandsgemeente van Nederland werd. Zijn stadhuis was toen al verdwenen en de bevolking straatarm. De kinderen konden zich levendig voorstellen wat de problemen van alledag waren voor de kinderen van toen, aan de hand van het zijn verhaal, dat van schoolmeester Driessen, maar vooral van een Huissense boer. De kinderen van toen moesten al met 11 jaar gaan werken en naar schoolgaan was er vaak niet bij. En, niet vergeten, voordat je de kamer binnen loopt, eerst de klompen uit!

stadsmuseum1kl

stadsmuseum2kl

stadsmuseum3kl