Zomerwandelingen in Huissen

Net als vorig jaar verzorgt de Historische Kring Huessen historische stadswandelingen door Huissen op de zondagen in augustus. Vorig jaar was het thema 1816, nu is – in het kader van de viering van het jaar van de reformatie – gekozen voor een kerkelijk thema: “Katholiek en protestant in 17e-eeuws Huissen”. Daarbij zullen de stadskerk en de protestante kerk beide bezocht worden.

In Huissen kwam de reformatie pas goed op gang in het jaar 1609. Hoe dat zo kwam, zal de gids uitleggen. Omdat in het Hertogdom Kleef de godsdienstkeuze vrij was, bleven de meeste Huissenaren katholiek en bleef de grote kerk in katholiek bezit. Met de kleine protestante gemeenschap waren er aanvankelijk spanningen, maar de overheid beschermde deze kleine groep mensen. Pas in 1660 konden de protestanten een eigen kerk bouwen, op de plaats, waar die nu nog staat.

Op de zondagen 6 en 20 augustus is er sprake van interessante rondleidingen rond dit thema met een gids.

Op zondag 13 augustus en zondag 27 augustus treden tijdens de stadswandelingen gastacteurs op, die de geestelijke leidsmannen van de 17e eeuw uitbeelden.

De wandelingen op 6 en op 20 augustus kan men bijwonen zonder vooraanmelding. Voor de 13e en de 27e moet men zich tevoren aanmelden bij het Stadsmuseum (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 026-3255058). Alle wandelingen starten om 14.00 u. bij de "Hof van Hessen", Vierakkerstraat 39, 6851 BB Huissen. Deelname kost € 2,50 per persoon (kinderen tot 12 jaar gratis), af te rekenen aan de balie van het museum.

In de oorlog verloren gegaan kunstwerk uit 1650

wandeling 4

wandeling 2