De leste make’
Uit Mededelingen, jrg. 47, 2022, nr. 5

Dur Joop Brons

De Ingelse wals, of pakweg ’n foxtrot - laot staon de veleta of de mazurka.  Je ziet ze nie’ mer. Zelfs met de kermis wör’ d’r nie’ mer gedans’. Nou ja, bejna nie’. De tied van de èrste make’ lei al jaore’ achter ons. Dit jaor was ’t helemòl bar: Je kon zelfs de lèste make’ bej Gerard van Bon. Nog één keer danse’ vurdat ’t lich’ vurgoed ütgieng bej de Valöm. De allerleste. Wa’ blief is de herinnering aon de dansfeeste’ op mòndag en diensdag bej Wim van Rein ien de Gouwen Ingel, bej Jan van Gijs ien de Laak. Of bej Mama van Bon, waor je tusse’ ’t feeste’ ien de tent deur ’n breudje met koffie kon kriege’ ien de keuke’. Ik hè’ d’r mooie tentherinneringe’ aon overgehouwe’.

Zoas tegeswoordig de Duitse Middag ien de Büttepoort de traditie van d’n èrste  make’ het overgenome’, zo was d’r dik vieftig jaor terug ok al ’n alternatief feest. Op diensdag spölde’ de Bietenrooiers op de dèèl bej Gerrit Schriever de sterre’ van de haonebalke’. ’t Zat d’r mudvol, terwijl Lasje de blaosklup dirigierde met ’n boerenkoolstronk.

’t Waore’ büttegewone dansalternatieve’. En helemòl vur mien. Ik gieng nor de tent, inkel vur ’t feest. Danse’ was niks vur mien. En dat terwijl ik op mien zeuventiende op dansles wier geschoold ien ’t hogeschoolschüffele’ bej Wim van Rein. Same’ met de jongens die vur ’t èrs’ konde’ pruuve’ aon drank en dernjes. De drank was ’n snejwitje: Seven-up met ’n scheutje bier d’r ien. De vròllie gienge’ zich te bütte’ aon roodkäpkes: besse’ met jus (en niet aon de jongens). De muziek was vurral Lana van Roy Orbison. A’k ’t nummer hör op de radio begin ik nog te zweite’. Als ’t startsignaol wier gegeve’ rende’ alle jonge kerls nor de moist opgedirkte meisjes. Of a’j net te laot was nor ’t grietje dat d’r nève’ stoeng.

Een van mien veule handicaps was (en is nog steeds) ’n volstrekt gebrek aon maotgevül. Dus daor kon ik de meidjes niet mee iemponiere’. Vul erger: mien gerommel op de vloer was de dansleraar ’n dorn ien ’t oog. Bej de zoveulste mislukte Ingelse wals groop t-ie mien ien de kraag. Ik mos met HUM danse’. Um ’t te lere’! Afschuwelijk. Veul harder ku’j ’n puber niet rake’. Die aovend hè’k ’t danse’ vurgoed afgeleerd. Ik bun niet mer teruggegaon. Ik had de lèste gemak’.

Wat te näöle’? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.