De Kringbibliotheek in 2013

Door: Drs. Robert Melchers

De Kringbibliotheek werd ook in 2013 weer voorzien van aanwinsten, zoals aankopen en schenkingen. Van de nieuwste aanwinsten mag een aantal boeken en publicaties zeker vermeld worden. Dat doe ik hieronder en bedank daarbij alle schenkers namens de Kring.
Kringlid Jan Kemperman schonk een boekje, gemaakt door Dolf Flintrop. De titel is: Wat een leven; de levensgeschiedenis van Wim Flintrop en Anna Flintrop Campschroer, 1902-1987. Van Hans Hoen kwam een mooi fotoboek over de schilderwerken van Geert Tonk (1929-2011) naar de boekenschap. Van deze schilderwerken is ook een expositie geweest in tuinbouwmuseum Mea Vota.
De Kringbibliothecaris kocht een nieuw standaardwerk aan, getiteld: Kastelen in Gelderland, waarin ook (de) Huissense kastelen staan. Het werk is 616 pagina's dik en uitgegeven te Utrecht in 2013. Hierin staan bijdragen en artikelen over bestaande en verdwenen kastelen. Ze zijn gerangschikt per huidige gemeente. De opgenomen Huissense kastelen zijn: Huis of slot Huissen, geschreven door Jan Vredenberg, op pag. 284-285, en de Waede of de Poll, op pag. 293, beiden uiteraard onder het stuk van de gemeente Lingewaard. De Malburcht te Malburgen, dat vroeger Huissens was, staat op pag. 125 onder gemeente Arnhem, waar de locatie nu onder hoort.
Er verscheen een interessant artikel van Arie van Herwijnen, getiteld
"Middeleeuwse muntreeks Huissen uitgebreid met nieuw type kwart groof'. Dit is gepubliceerd in "De Beeldenaar, Tweemaandelijks tijdschrift voor Numismatiek en Penningkunst", Jrg. 37 (2013) Nr. 6, pag. 259-263. Hiervan kwam een exemplaar 'richting Kringbibliotheek.
Daarna werd het boek Wandelend door de kom van Huissen met foto's en verhalen van Hans Hoen, Hans Maters en Hans Wienk aangeschaft. Het is een mooi fotoboek geworden, vol herkenbaarheden en leuke anekdotes.
Jan Zweers en Emile Smit schreven een verhaal over een ras-Huissenaar en kunstenaar: Kees Berendsen (1925-1980). Dit artikel staat in: Terugblik 14. Schoonheid verbeeld. Kunst in de Betuwe, het Jaarboek van de Stichting Tabuia Batavorum (Opheusden 2013) pag. 67-76.
Ten slotte staat in de Kringbibliotheek ook eeri exemplaar van een nieuw boek over vrijetijdsarcheologen. Het heet Kijk eens wat ik gevonden heb!
Vrijetijdsarcheologen en hun mooie vondst. In het boek staan ook onze Kringleden Femke Heijting en Cor Neijenhuis met hun foto en verhaal. Zij houden zich al jaren bezig met onder meer Huissense archeologie.
De Kringbibliotheek telt thans 2453 ingeschreven publicaties. Deze zijn allemaal ingevoerd in de database van de Kringbibliotheek. Hierin bevinden zich boeken met de meest diverse onderwerpen over geschiedenis. Die geschiedenis heeft meestal direct of indirect met Huissen te maken. Onder de boeken bevinden zich heel nieuwe, maar ook oude en zeer zeldzame werken. Het doel van de Kringbibliotheek is uiteraard ondersteuning bij onderzoek naar de geschiedenis van Huissen.
De Kringbibliotheek is geen openbare uitleenbibliotheek en heeft geen openingstijden. Toch kan een geïnteresseerde een afspraak maken en op aanvraag werken inzien, bedoeld voor onderzoek t.b.v. geschiedschrijving over Huissen. Eventueel kan er, tegen een geringe vergoeding, wat gekopieerd worden. Op de Kringbibliotheek is een kopieermachine aanwezig. Er werd vorig jaar weer regelmatig gebruik gemaakt door scholieren, studenten, (amateur)historici en andere onderzoekers. Bent u, voor uw Huissense onderzoek of stamboomonderzoek, op zoek naar een speciaal boek? Dan kunt u een verzoek indienen op de website: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij ontvingen van de heer Paul Oostervink het Jaarboek 2013 van het Nederlands Genootschap voor Munt-en Penningkunde, waarin van zijn hand een artikel is verschenen over de Huissense valsmunterij in de eerste helft van de 17e eeuw (zie samenvatting op p. 31). Hiervoor onze hartelijke dank! Eerder verscheen een artikel van hem in De Beeldenaar (2013, nr. 3, p. 135-137) onder de titel "De muntvondst te Huissen in een regel". Ook een artikel van J. Buijs, getiteld "Krenten, verzamelaars en pap", over de Huissense boezen, een imitatie van een Machteld Groot, geslagen te Huissen tussen 1379 en 1284, in het Jubilieumboek 25 jaar Numismaten Kring Oost Nederland, p. 26.