Poorte’ van Huusse’

Dur Joop Brons
Uit Mededelingen, jrg. 46, 2021, nr. 2

Ien Huusse’ besteet de geschiedenis ien de mèrste gevalle’ üt herinneringe’. De oorlog hèt ’n knap deil van ’t ouwe centrum aon gort gegooid en wat d’r nog overend stoeng wier dur nèjlichters alsnog vakkundig um zeep geholpe’. Durrum is ’t goed dat de historie opnej wör opgebouwd, hoe vrèmd dat ok mag klinke’. Zo wör d’r aon de diek hard gewèrk’ um de Aoremse Poort nej lève’ ien te blaoze’. Althans, dat wat d’r nog van over is. De ruïne van de ouwe ‘vurdeur’ van Huusse’ was ’n dikke veertig jaor geleeje’ al zichtbaor gemak’, mar dur ’n wat onbenullige beplanting wier de fundiering van de poort langzaam overwoekerd. Bej de paoterskerk wör ok nog aon de weg getimmerd. Daor zien de Vriende’ van Huusse’ bezig met ’t opknappe’ van de historische muur aon de Burchgrach’. ’t Is al ’n godsmerakel dat die muur is ontsnap’ aon de oprukkende cementmeules. Tot zover de nejje wederopbouw.

‘n Goeie zaak, want as gezeid, zoveul is d’r nie’mèr terug te viende’. Van de ouwe Rienpoort is niks mèr te zien. ’t Bouwwerk aon de diek (Appie 2.0) markier tegeswoordig de plek, waor de poort ooit mot hebbe’ gestaon – nog rüm vur de tied dat de Foef d’r ’n restaurant had.

De herinnering aon de darde poort, de Vierakkersche Poort (bej de Büttepoort), vien ik zo meugelik nog treuriger. Bej de aonleg van de nejje Helmichstraot wier iendertied afgespraoke’ dat de plattegrond ien ’t straotwèrk zichtbaor zou worde’ gemak’. Dat zou gebeure’ dur roesvrèj staole strepe’. Mor dat paste de ontwerper van ’t plan niet: ’t zou ’n aonslag zien op zien eige’ kunstwèrk. Dus wier gekoze’ vur ’n onopvallende oplossing. ‘n Paor hande’ blinkende punaises, en inkel iemand die ’t wit, zou kunne’ vermoede’ dat de blinkerdjes niet willekeurig zien ütgesträöid. En dan nog is bestudiering van de plattegrond op de pomp verplichte kos’. Ien de loop van de tied zien ok nog ‘s ’n zwik van die markieringspunte’ van plek veranderd. ’t Zou mooi zien as die dinge’, net as op andere plèkke’, wör vervange’ dur ’n afwijkend wegdek. Vur de historische duidelijkheid.

Ientusse’ köm de stadsmuur wèr langzaam terug ien Huusse’, ien de vörm van drie, vier woonlage’ langs de hele Stadswal. Van de nejje appartemente’ bej de Siep, via de toekomstige wooncomplexe’ van de Stop tot de flats aon de Gravekamp.

Huusse’. Gin poorte’, toch ’n vestingstädje.    
   

Wat te näöle’?  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     


IMG 2606kl