Gerry van Baal-Wismans te Geldrop vertelt op 25-26 juli 2019 over haar vader: Lowie Wismans

Mijn vader, Lowie, heeft samen met zijn broer Karel bij zijn broer Theet ingewoond en dat was in Huissen. Ome Theet is de vader van Ans Wismans. 

Duitsland.

 wismans1
Lowie Wismans-persoonsbewijs afgegeven door de gemeente Huissen in 1943
collectie: Gerry van Baal-Wismans te Geldrop


Ik weet er natuurlijk veel van want hij vertelde er altijd graag over maar over Duitsland vertelde hij nooit zo veel meestal alleen de wat leukere dingen en dat waren er niet veel. Hij werd door de toenmalige ENKA naar een zusteronderneming in Duitsland gestuurd wat hij overigens weigerde. Het briefje waarop staat dat hij weigerde hebben we nog (zie de erklärung d.d. arnhem 7-4-43). Hij had toen geen keus want als hij zou onderduiken zouden ze bij mama terecht komen en zij hadden al een kind ( ik). De fabriek heette De Vereinigte Glanzstoff Fabriek A.G. in de plaats Oberbruch. Hij werd ondergebracht in het Kamp Weidenhof in Dremmen een plaats dicht bij Oberbruch. Mijn vaders naam schrijf je als Lowie.

 

wismans2

Erklärung 7-04-1943 Collectie Gerry van Baal-Wismans

                                  

Interview Jan Neijenhuis 2007 door Hans Hoen te Elst.     

wismans3

Jan Neijenhuis in 1943
Collectie: Jan Neijenhuis


 N.av. het opgenomen interview op 3 mei 2007 met Jan Neijenhuis ( --Huissen 27-03-1916 + Nijmegen 17-07-2007 ), die toen in het bejaardencentrum Wervershove te Elst woonde erachter gekomen hoe de periode in de oorlog is verlopen.
Zowel Jan (uit Huissen) als Lowie Wismans (uit Arnhem) moesten naar Duitsland, via Enka Arnhem, om daar te werken.                                                                                            
Na een tijd gewerkt te hebben in Duitsland is Jan, met nog enkele andere personen, te voet via Posterholt naar Nederland vertrokken. In 1945 is Lowie vanuit Duitsland naar Nederland afgereisd. Zie de gegevens die Gerry heeft bijgevoegd.

Gerry vertelt.

Wismans4

30 dezember 1943 brief i.v.m. ongeoorloofd afwezig zijn in Oberbruch. 
Collectie: Gerry van Baal-Wismans   
                                     


Mijn vader bleef wanneer hij verlof had of gewoon wegging (dat weet ik niet precies) langer weg. Zo had hij op zijn scheenbeen een groot litteken waar hij, toen hij weer eens een keer bij mijn moeder was, in de wond suiker strooide en de randen opentrok zodat hij niet terug kon. Getuigen een briefje dat we nog hebben bleef hij wel vaker weg. 23 maart 1945 kreeg hij definitief verlof en is hij in 13 dagen via Dortmund, Münster, bij Gronau de grens over en via Oldenzaal naar Arnhem gelopen. Daar hoorde hij dat mijn moeder, Tonnie Wismans-Stuart, in Beekbergen geëvacueerd was i.v.m. de slag om Arnhem. Zij hadden toen 9 maanden niets van elkaar gehoord.

Opgemaakt door: H.Hoen-Huissen i.s.m. Gerry van Baal-Wismans te Geldrop

Met dank aan Ans Wismans te Huissen.

Juli 2019