Blek 

Nieuwe berichten van de HKH

Gearchiveerde artikelen kunt u hier vinden en oude Nieuwsbrieven hier


Najaarsvergadering op 14 november

In tegenstelling tot wat in Mededelingen is vermeld, vindt de najaarsvergadering van de Kring niet plaats op donderdag 15 november, maar op woensdag 14 november.
Dit in verband met de beschikbaarheid van de zaal.


Dodenherdenking op 2 oktober

Op dinsdag 2 oktober a.s. zal het Exoduscomité net als vorig jaar een stille tocht houden langs het massagraf en het monument naast de stadskerk. In aansluiting hierop vertoont de Historische Kring in de Antoniuskapel een bijzonder interview. Christien Nijhuis-Vermaas vertelt over de oorlogsperiode 1940-1945. Op 2 nov. 2017 hebben Hans Hoen en Ton van Bon een bezoek gebracht aan Christien Nijhuis-Vermaas in Deventer om daar haar levensverhaal op te nemen.


Nieuwe film in stadsmuseum

Hans Hoen heeft een filmpje gemaakt over het bombardement op Huissen 13-14 mei 1943. Dat heeft Willie Peters op de computer in de presentatieruimte van de HKH geplaatst. De duur is ongeveer 6 minuten. De film begint met een interview met Henk Rensen uit Bemmel. Hij is getrouwd met Willy Broekman. Willy Broekman woonde tentijde van het bombardement in de Langestraat naast waar nu de apotheek is gevestigd. Henk vertelt over de gebeurtenissen die hij van zijn vrouw Willy heeft gehoord. Willy woont al enkele jaren in verzorgingstehuis Lingehof en is niet in staat om e.e.a. nog te vertellen. Daarbij zijn er verhalen en foto’s toegevoegd van het Mariaplein waar Herman Boshoven dodelijk werd getroffen. Dat verhaal wordt verteld door Lies Grooteschaars-Siepman die in Hoonhorst woont en die toen als dochter van Toon Siepman (brandweerman) e.e.a. van dichtbij heeft meegemaakt. Verder het verhaal van Thé Arnts die toen in de Kortekerkstraat woonde en ook met zijn vrouw en dochter Joke moest vluchten. Tenslotte ook het verhaal van Ans Abeling-Schopman die in de Langestraat woonde t.h.v. van ongeveer het Kruidvat. Hun huis werd zwaar getroffen maar geen slachtoffers. De fam. Schopman heeft na het bombardement geruime tijd in het huis van Agaath Houtkoper gewoond dat naast hun huis stond. In de Rijnstraat viel toen ook een slachtoffer n.l. Bart Nijenhuis (monkes) De Stadskerk werd destijds zwaar beschadigd maar de toren werd gered door heldhaftig optreden van Kees Berendsen. Er zijn diverse foto’s van de gehavende woningen verwerkt in de film.


Dit jaar twee zomerwandelingen

In tegenstelling tot de vorige jaren organiseert de Historische Kring Huessen in augustus geen vier, maar twee zomerwandelingen. Deze hebben dit jaar het thema “Arm en rijk in het oude Huissen”. Tijdens de wandelingen zullen enkele acteurs de rollen van een arme of een rijke Huissenaar uit het verleden voor hun rekening nemen.

De wandelingen vinden plaats op de zondagen 12 augustus en 26 augustus en starten om 14.00 u. vanaf Museum De Hof van Hessen in de Vierakkerstraat 39. Deelname kost € 2,50 per persoon. Een wandeling duurt ongeveer twee uur. Het is gewenst om tevoren aan te melden (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 026-3255058).


Kaartententoonstelling in Hof van Hessen

In Stadsmuseum De Hof van Hessen in Huissen is vanaf deze week tot september een tentoonstelling met historische kaarten te zien. De voormalige Kleefse enclave Huissen werd vanaf 1577 meermalen uitgebreid in kaart gebracht. Bijzonder zijn de oudste kaarten, omdat daarop gebouwen ook in tekening zijn weergegeven. Er zijn bijzonder mooie exemplaren (in kopie) van te zien.

Liggend op de grens van twee hertogdommen – Gelre en Kleef – komt Huissen ook voor op vele kaarten van die gewesten. Als vanaf januari zijn daarvan originele exemplaren te zien en ook deze blijven tot september aanwezig.

De Hof van Hessen is gelegen aan de Vierakkerstraat 39te Huissen en is dagelijks behalve op maandag open van 13.00-16.30 u. Op vrijdag is het museum al open vanaf 10.00 u.


Tentoonstelling kaarten

Sinds eind januari is in de benedenzaal van het museum de tentoonstelling “Kaarten van Gelre en Kleef” te zien. Vanaf midden maart zal ook in de bovenzaal een serie kaarten worden getoond.

Vernieuwing dak Hof van Hessen

Er wordt hard gewerkt aan het dak van de Hof van Hessen.
Terwijl ons Museum gewoon open is en de begane grond en de 1e verdieping van het pand gebruikt kan worden is het asbest verwijderd van het dak en begint het nieuwe dak weer vorm te krijgen.
En dat levert een pand op waar we weer heel trots op zijn. Met dank aan de gemeente Lingewaard.

Archeologisch onderzoek terrein AH

Na de sloop van o.a. de oude Hema is er op het braakliggende terrein archeologische onderzoek gedaan.
En natuurlijk zijn er interessante zaken ontdekt en gevonden.
Bij vele leden van de HKH rijst de vraag wat er met de gevonden voorwerpen gebeurt.
Ik heb die vraag voorgelegd aan onze sectieleider van de sectie Archeologie, Cor Neijenhuis, en hieronder leest u zijn antwoord.


Uitgebreide folder over ons Stadsmuseum Hof van Hessen

Wist u dat er uitgebreide folder beschikbaar is over ons Stadsmuseum "Hof van Hessen" en een stukje geschiedenis van Huissen ?
Deze folder is als PDF document hier te donloaden.


Huissen heeft z'n Zwaonenbord!

Een testpanel bestaande uit Bram, Luna, Maud en Tim heeft het nieuwe Zwaonenbordspel goedgekeurd en dus is het voor iedereen te kopen (op bestelling) bij het Stadsmuseum "Hof van Hessen". Het spel is ontwikkeld door Jeannette Eeuwes, Piet Driessen en gerealiseerd door Wim van der Schouw. De spelers gaan met de miniatuur Huissense zwaan op pad en proberen alle obstakels te ontwijken om zo snel mogelijk het doel te bereiken.