Ridders van Gelre 22 oktober 2018 - Mechteld van Gelre

In aflevering 3 volgen de ridders de voetsporen van hertogin Mechteld van Gelre. Maar eerst nemen ze maatregelen aan de grens tussen Gelre en Holland.
Vanaf de kasteeltoren van Goudenstein bij Haaften kun je vijandige troepen van verre zien naderen.
Torenwachters Wim Veerman en Emile Smit zullen de Hollanders namens hertogin Mechteld in de gaten houden.

Mechteld leeft in een woelige tijd. Als haar broers, de hertogen Eduard en Reinoud zijn overleden, zet zij de Bronckhorster en Heeckerense Twisten voort tegen haar zus Maria.
Mechteld wil Hertogin van Gelre worden. Maar Maria claimt het hertogdom voor haar zoontje Willem.
Het wordt een bloedige en jarenlange strijd en uiteindelijk splitsen de zussen het hertogdom in tweeën.
De Veluwe en het Rivierengebied ten noorden van de Waal zijn voor Mechteld en ten zuiden van de Waal en in de Achterhoek regeert Maria, namens haar minderjarige zoontje Willem.
Mechteld heeft een schitterend juwelenkistje, dat in Museum Het Valkhof staat. Ridder Bas kijkt of hier misschien het geheim van de hertogin in verborgen is.
Ondertussen bestudeert Ridder René in het Gelders Archief de correspondentie tussen Mechteld en haar zus Maria.
Hoeveel strijd de zussen ook voeren, zij blijven elkaar altijd schrijven. In Tiel verliest Mechteld haar laatste slag.
De Heeckerense ridders die namens Hertogin Mechteld in Tiel de macht hebben, zitten in het Blokhuis, maar moeten naar de kerk aan de andere kant van de stad.
Onderweg worden ze aangevallen en gedood. In het Regionaal Archief Rivierenland ligt de Tielse Kroniek uit 1450, waarin deze bloedige slag wordt beschreven.
Mechteld heeft de strijd tegen haar zus definitief verloren. Maria’s zoon Willem van Gulik wordt de enige hertog in een ongedeeld Gelre.
Mechteld trekt zich terug op haar kasteel in Huissen. Het kasteel staat er niet meer, maar in museum Hof van Hessen zijn nog afbeeldingen van het kasteel van Huissen te zien.
Mechteld sterft ook in Huissen in 1384, op 59-jarige leeftijd. Ze heeft geen kinderen gekregen, ondanks dat ze drie keer getrouwd was.
Ze is de laatste telg in de oude Gelderse dynastie, maar wordt niet begraven in het klooster van Graefenthal, waar het hele Gelderse vorstenhuis tot dat moment begraven is.
Hertog Willem van Gelre geeft zijn tante een laatste rustplaats in het klooster Mariënborn tussen Arnhem en Oosterbeek.
Daar horen de ridders de stem van de mysterieuze hertogin. Ze zijn weer een stap dichterbij het Geheim van de Hertogin en gaan door naar de volgende ronde.