Mededelingen, jaargang 45, nr. is uit.


Een bijzondere “oorlogsbuit” gestolen of in bewaring genomen?

In de nieuwste uitgave van het tijdschrift Mededelingen  (Hist. Kring Huessen) lezen we o.a. dat je het niet altijd van je vrienden moet hebben…..of toch wel?

Het waargebeurde verhaal is, dat bij de bevrijding in 1945 van het verlaten Huissen, de kluis van het Dominicanenklooster door de Engelsen is opgeblazen. De daarin opgeslagen kostbare gildeschilden waren verdwenen.  Als door een wonder keerden een aantal schilden in de zestiger jaren, via majoor Miners, uit Engeland naar Huissen terug. Lees voor de verrassende details het bijzondere artikel.

75 jaar vrijheid

Vanwege “75 jaar vrijheid” wordt in dit nummer van Mededelingen ook stil gestaan bij de terugkeer in 1945 van Huissenaren naar het Zwanenstadje. Zo zien we foto’s van de dames de Koning, in het “nette grei”, in de glasloze raamopening van hun huis. Gemeenteambtenaar Vliem keerde als een van de eersten terug. Een brief geeft een indringend beeld van het leven in een verwoest stadje.

Nieuw: puntvlaggen

In de rubriek Kringnieuws lezen we dat puntvlaggen (nieuw, hxb:30x47cm), boeken, stickers enz. ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te bestellen zijn. Het museum zelf is nu immers gesloten.

In zijn inleiding verwijst voorzitter Emile Smit o.a. ook naar de website van de Historische kring Huessen (HKH). Daar zijn de tekstpanelen van de laatste tentoonstelling te zien.

Lichtshow in de kloostertuin

Maar niet alleen WO2 komt in het tijdschrift aan de orde. Het jaarverslag over 2019 is er. Verder ook aandacht voor de te restaureren kloostermuur. Zo weet Joop Brons te vertellen, dat er al in de jaren vijftig sprake was van een lichtshow (!) in de tuin achter de oude muur.

Verder gaat een artikel over de plaats van een bijzonder beeld. Een foto van het vijftigjarig huwelijks- feest van de fam. Demon Roelofs uit de jaren 50 van de vorige eeuw geeft een mooi tijdsbeeld (met namen). En pastoor van Rhijn had een grote hobby……fietsen.

Veel foto’s

Kortom, er is ook deze keer weer sprake van een boeiende, van veel foto’s voorziene uitgave van het tijdschrift Mededelingen. Leden hebben het al in de bus gekregen of krijgen het binnenkort in huis.

Vragen en reacties kunnen gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.