Stadsmuseum 2013

door P.G.M. Driessen

Museumbezoekers

In het Stadsmuseum "Hof van Hessen" mochten onze baliemedewerksters/ers weer rond 800 bezoekers verwelkomen. In het museum was er dit jaar iets te zien voor groot en klein. In het eerste deel van het jaar was er de tentoonstelling "Huissen 100 jaar geleden in 100 foto's" (ong. 150 bezoekers), welke werd gevolgd door de tentoonstelling "Spelen in Huissen" (ong. 140 bezoekers). De iconententoonstelling tijdens de kerstperiode 2012-2013 van mw. Bolder-Smeijers verheugde zich in 50 belangstellenden. De kersttentoonstelling 2013-2014 heeft mw. A. Driessen-Rombouts samen ingericht met Simon Groenen en met technische assistentie van Cor Neijenhuis (490 bezoekers).

14 December 2013, Huissen bij kaarslicht
door Simon Groenen

Het was een mooie winterdag: droog, een beetje fris. Een drukte van belang, met een gezellige atmosfeer en een publiek, dat zich van zijn beste kant heeft laten zien. In een dikke colonne trok men door de winkelstraten, in een sfeervolle met kaarsen verlichte stad. Het was een echt uitje en men proefde sfeer.
Ook wist men de weg naar ons historisch museum te vinden en mogen we spreken van een recordaantal bezoekers. Meer dan 350 personen zijn deze avond de balie gepasseerd en hebben genoten van de 300 kerststallen. Het geeft een heerlijk gevoel, dat mensen hebben genoten van de grote verzameling, in bruikleen afgestaan door Mevrouw Driessen-Rombouts.
Kerststallen uit verschillende delen van de wereld, groot en klein uit allerlei verschillende materialen en kleuren, vormden een perfect decor voor de kerstgedachte en bleken een uitstekende manier om ons museum extra onder de aandacht te brengen, waarbij een veel gehoorde opmerking was: "Ben er zo vaak langs gekomen, maar nog nooit binnen geweest". We hebben heel veel in huis, maar de weg moeten veel mensen nog vinden. We zijn er door en voor de inwoners van Huissen om hen kennis te laten maken met onze historische achtergrond. Het is de moeite waard ons extra in te zetten voor het Stadsmuseum en ons Huissen, parel aan de Rijn, te koesteren. Dit is voor herhaling vatbaar.

genealogie1 Custom
Uit het gastenboek van het Stadsmuseum (dd. 8-5-2013).

Enkele kleinkinderen van geëmigreerde Huissenaren uit Canada, Australië en America kwamen in ons museum kijken en vroegen onder meer naar het verhaal van de Huissense zwaan. Voor hen en andere buitenlandse gasten hebben wij nu een vertaling van de samenvatting van de Huissense geschiedenis en stadswandeling in het Engels dankzij de vriendelijke medewerking van Jet Hoek (M.A.). Opvallend ook hoeveel nazaten van oud-bewoners van dit mooie, oude gebouw, de weg naar ons onderkomen hebben weten te vinden. Onder de speurders bevonden zich o.a. nakomelingen van dhr. Wichman (rond 1800) en dhr. van Oostrom (woonachtig van 1938 tot 1945). Het toeval wilde, dat deze zich in dezelfde week op dit adres meldden.

genealogie2 Custom
Arnhemse poort, 2013.

Wij hebben dit jaar een heuse bewegwijzering gekregen. Nu kan niemand meer beweren, dat hij/zij niet weet, waar het Stadsmuseum is.

Museumwinkel

Het assortiment in de museumwinkel hebben wij dit jaar kunnen uitbreiden met een herdruk van het oorlogsdagboek van kapelaan de Vries van Huissen-Zand. Tijdens de boekenmarkt hebben wij, dankzij de donatie van tweedehands boeken van een van onze leden, weer een aardig zakcentje kunnen verdienen voor de clubkas. Onze hartelijke dank!

genealogie3 Custom

Huissense Boekenmarkt, 2013.

Rondleidingen

Ook dit jaar hebben wij velen van dienst kunnen zijn met een genoeglijke rondleiding door het museum of de stad (ruim 200 belangstellenden). Piet Driessen ontving bijvoorbeeld het Teresiakoor uit het Belgische Ekeren: "Blij kennis gemaakt te hebben met dit mooie stadje met een fantastische historische achtergrond. Leerrijke rondleiding!", schreven zij in ons gastenboek.

Sectie Educatie

Dit jaar ontvingen wij o.a. klassen van de Jozefschool, Huissen en het OBC, Bemmel. Voor deze laatsten hebben wij een quiz ontwikkeld in het kader van het leerproject "Waar komen wij vandaan?" (in april, ruim 100 scholieren). Cor Neijenhuis ontving tijdens het Museumweekend ong. 50 geïnteresseerden, waaronder veel kinderen, in de werkplaats van de sectie Archeologie onder het motto "Scherven brengen geluk".