Sectie Bronneninventarisatie
en onderafdeling Transcriptie

 
Activiteiten:
* Archiveren van documenten en krantenknipsels.
* Digitaliseren van krantenknipsels.
* Verrichten van bibliotheek- en archiefonderzoek.

Werkmiddag: maandag van 13.00 tot 16.00 uur

Contactpersoon: G. Coenen, T.  (026) 3250364   E.  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De bibliotheek staat onder beheer van Drs. R.J.H. Melchers

Leden van de  werkgroep Bronneninventarisatie.
v.l.n.r.
Geert Coenen, Theo Kemperman, Toon Coenen en Gijs Peters
 

 

Jaarverslag Sectie Bronneninventarisatie 2015

Door: Geert Coenen

De sectie bronneninventarisatie heeft diverse nieuwe krantenknipsels en documenten verwerkt. De meeste documenten slaan we digitaal op en zetten we het op het netwerk van de kring. Alle nieuwe krantenknipsels worden digitaal opgeslagen op het netwerk. De oudere knipsels willen we ook digitaliseren in de aankomende jaren.
In 2016 vieren we dat we 200 jaar bij Nederland behoren, oftewel Huissen is heel veel groter geworden met Nederland erbij. Van deze “feestelijkheden” zijn er geen krantenknipsels gevonden in ons archief.
Van een ander Huissens “feest” is er wel veel te vinden in ons archief, bijvoorbeeld het afgedrukte stukje uit de Gelderlander van september 1916 van een bezorgde Huissenaar over het drankgebruik. (zie ook mededelingen nr. 5 blz.171 2015)

bronneninventarisatie 2015

De dorst van de man is groot
Maar de vrouw zit in hoge nood

Jaarverslag Sectie Bronneninventarisatie 2014

Door: Geert Coenen

De sectie bronneninventarisatie heeft in 2014 niet stil gezeten. Alle achterstanden zijn weggewerkt. Nieuwe documenten zijn gedigitaliseerd en uitgebreid met een zoekrichting op naam, zodat deze makkelijk gevonden kunnen worden.
In 2013 is er een nieuwe werkgroep ontstaan, die oude documenten uittypt, de zogenaamde transcriptiegroep (zie onder).
In 2015 bestaat de Historische Kring Huessen 40 jaar. In onze archieven hebben we diverse krantenknipsels opgezocht en één ervan hieronder afgedrukt.

bronneninventarisatie1
Jaarverslag Sectie Bronneninventarisatie 2013

Door: Geert Coenen

De sectie bronneninventarisatie heeft in het jaar 2013 veel werk verricht met het opbergen van oude en nieuwe documenten en krantenknipsels. In de loop van 2013 hebben we de beschikking gekregen over een laptop die op het netwerk van de Historische Kring is aangesloten. De bedoeling is om alle knipsels op het netwerk te zetten. Daardoor zal het opzoeken van oude krantenknipsels een stuk eenvoudiger geworden. De oudste knipsels van 1857 tot 1895 zijn al digitaal te raadplegen.
Er zijn diverse personen die ons archief geraadpleegd hebben om één of andere reden, zoals een studiewerkstuk of een oude woonbestemming van een boerderij. Voor het komende jaar is er nog voldoende werk te verzetten.
2014 staat in het teken staan van Huissen 700 jaar stad. In 1948 hebben we het 600 jaar stad gevierd (niet narekenen, het is historisch verantwoord!)
Een oude advertentie van de feestelijkheden van het 600 jaar stad uit de Gelderlander is hieronder afgedrukt.

bronnen Custom

Uit: De Gelderlander van 1948.