Sectie HEEMKUNDE

Activiteiten:
* Inventarisatie van:
- alle folkloristische gebruiken en hun herkomst
- oude volksverhalen en legenden
- uitingen van oud volksgeloof
- oude spreekwoorden en gezegden
- bij-, toe- en scheldnamen
- gebruiken bij doop, trouw en overlijden
- oude klederdrachten
- oude huis-, boerderij-, straat-, veld- en perceelsnamen
- stoep- en gevelstenen
- gebruiken in land- en tuinbouw
- oude ambachten die in Huissen beoefend werden (en worden)
* Het vastleggen via foto, film of dia van architectonisch of landschappelijk waardevolle objecten in het streven tot behoud hiervan (overheid stimuleren tot monumentenbehoud)

- organisatie van evenementen met een heemkundig karakter (ook in samenwerking met of ter ondersteuning van derden) voor het behouden en uitdragen van het cultureel erfgoed van Huissen.
- onderhouden van een netwerk met andere verenigingen, stichtingen etc. met als doel het behouden en uitdragen van het cultureel erfgoed van Huissen.

Werkavond: donderdag van 20.00 tot 22.00 uur
E.  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In het tuinbouwmuseum Mea Vota wordt de Huissense druiventeelt in ere gehouden.

Alwèr nejs ien ‘t Huusses

Donderdagavond 19 november 2015 stond het dialect in Huissen weer volop in de belangstelling. In de Buitenpoort ging de plaatselijke taal weer rap over de tong. De Historische Kring Huessen presenteerde weer een gevuld dialectprogramma inclusief het Huusses Dictee.

Professor R. van Hout gaf een uiteenzetting over het bestaan van de soms haarscherpe grenslijnen van de vele dialecten die ons land rijk is en interessante details van de dialecten in en rondom Huissen. Steeds meer wordt een dialect, zoas ’t Huusses, gezien als cultureel erfgoed. Dat ‘t Huusses daarbij ook nog springlevend is bewijst het ontstaan van nieuwe woorden. Voor de vertaling van de succesvolle Stadsquiz waren er ruim tachtig Huissense woorden ingezonden. Als mooiste nejje Huussese woord 2015 voor Stadsquiz werd Wiesneuzerej uitgekozen. Een inzending van Betsie Kaak die voor haar originele creatie een heus geboortebewies in ontvangst mocht nemen.

Aan ‘t  Huusses Dictee schreven weer vele mensen mee. Winnaar van 2015 was wederom het team De Bevelanders. Van de individuele dicteeschrijvers was Geert Leijser ook dit jaar weer de beste. Naast schrijverskunst, rijm en muziek was er ook een heuse Huussese kluch’. Met toneelvereniging Koperen Kees was het filmpje “Hè’ gej al ’n blümke?” opgenomen waarin was te zien hoe het vroeger verder ging nadat een jongeheer‘n voorlopig afspraakje bej ’t vleiskeure’ had gemaakt. Hij moest immers eerst nog toestemming gaan vragen om op de kermis bij het bal de erste te make’. En tja dan levert ‘t dialect toch weer intieme momenten op.

Door op onderstaande foto's te klikken kunt u ze vergroten.

P1080556 (Custom)

geboortebewies 2015 STADSQUIZ Wiesneuzerej def (Custom) 

 

Jaarverslag 2014 sectie Heemkunde

Door: Henk Eerden

Uit het voor Huissen bijzonder jaar 2014 zijn er weer vele hoogtepunten te melden maar helaas komen er ook dieptepunten voor. Op deze laatste punten blikken we niet terug en kan in het algemeen worden opgemerkt dat in een goede gezondheid mogen genieten van de mooie dingen in Huissen erg waardevol is. De leden van de sectie Heemkunde wil daarom altijd een steentje bijdragen om u allen te laten genieten van de rijke historie van onze woonplaats.
Dit jaar bestond ons stadje al minstens 700 jaar. Reden genoeg voor de sectie Heemkunde om het initiatief te nemen om dit jaar op 8 februari te openen met een bijzondere stadswandeling door Huissen. Die zaterdagmiddag trokken allerlei culturele verenigingen lang zeven gedenkwaardige locaties in Huissen waar iets viel te beleven. De opening van het Huissen 700 jaar werd die dag afgesloten met een lezing in de Buitenpoort.

Opening Huissen 700 jaar en teletextbericht omroep Gelderland.

20140208 stadwandeling opening Huissen700 (Custom)
 
20140208 TTxt OGLD (Custom)

De sectie Heemkunde viel dit jaar ook de “prijzen”. Een heuse ütglejjer 2014 met, bijbehorende orde van de Foekepot, viel ons ten deel. De Heren van Orde vonden de honorering en uitverkiezing van het nejje Huussese woord 2013 züpstüpke, op initiatief van de zaal, een platte ütglejjer van de sectie.
Al vijf jaar op rij organiseert de sectie Heemkunde de inmiddels legendarisch geworden dialectavond met als hoogtepunt het door Joop Brons geschreven Huusses Dictee. Ook dit jaar kon door de vele aanwezigen in de Buitenpoort weer worden genoten van het door kringpresident Jan Zweers gepresenteerde programma over en in ons Huissens dialect. Als nejje Huussese woord voor de vele zondagse evenementen werd er door de deelnemers gekozen voor het woord Huussenement.
In 2014 heeft de sectie Heemkunde, bestaande uit of gesteund door Jan Wannet, Jan Willemsen, Joop Brons, Tonnie Rijnders en Henk Eerden, naast vele andere activiteiten en verplichtingen, de rijke cultuurhistorie en folklore van Huissen uitgedragen. Kijk bijvoorbeeld maar eens op facebookpagina “Huusses Erfgoed” waar Joop Brons de ruim 2000 volgers uit Huissen en omstreken dagelijks laat genieten van ons culturele erfgoed.


Jaarverslag 2013 sectie Heemkunde

Door: Henk Eerden

Het kalenderjaar 2013 was er een met twee gezichten. Een zeer koude eerste helft en een zeer warme tweede helft zouden weermannen of weervrouwen kunnen zeggen. Zo ook in Huissen. Hoogtepunten en dieptepunten liggen soms vlak naast elkaar. Politiek en economisch was 2013 voor Huissen een minder fraai jaar met de afwikkeling van politieke schandalen en over elkaar buitelende politici, juist in een tijd dat alle zeilen moeten worden bijgezet om economisch het hoofd boven water te houden. Daarnaast een mooi hoogtepunt voor de 700 jarige Stadskerk. Als inspirerend symbool, juist in deze economisch moeilijke tijd, werd het goud letterlijk hoog op de toren gezet. Een gele glans voor alle windrichtingen. Vele burgers lieten daarmee zien wat samenwerken is en wat je kunt bereiken als je samen de schouders er juist onder zet.
De sectie Heemkunde van de Historisch Kring Huessen organiseerde voor vele belangstellenden een lezing in de 700 jarige Stadskerk om de rijke Roomse geschiedenis van deze kerk uit de doeken te doen. Voor de aanwezigen, waaronder aalmoezenier Crolla, een feest van herkenning maar ook soms verassende feiten, uitgezocht en gepresenteerd door onze stadshistorici Emile Smit en Jan Zweers.
Dit jaar was ook een jaar van lange adem, uitbreiden en dan genieten. Een mooi voorbeeld is de facebookpagina “Huusses Erfgoed”, tijdens een sectievergadering bedacht en opgezet door Joop Brons en Tonnie Rijnders. Door de journalistieke kunsten van Joop is dit inmiddels een juweel van Huissen geworden waar de vele volgers dagelijks erg van genieten. De Historische Kring Huessen stelt hiervoor ondertussen het complete erfgoedarchief beschikbaar.
Het twee gezichten kennende kalenderjaar was ook op 21 november weer naast elkaar te zien en te horen tijdens de door Heemkunde georganiseerde dialectavond met het Huusses Dictee 2013. Een volle zaal met een record opkomst kon genieten van een gevarieerd programma en het meesterlijke dictee van Joop Brons. Kringpresident Jan sprak weer van alles en nog wat aan elkaar. Zijn vrouw Anja hield het juist bij spannende volksverhaaltjes. De dip en tevens hoogtepunt van de avond zat hem in de verkiezing van het Nejje Huusses Woord 2013. Even leek debuitelende politiek de kop weer op te steken. Met de organisatie van een heuse protestdemonstratie probeerde men de keuze van de jury voor het woord “Büttezaol” onderuit te halen. De sectie Heemkunde gaf echter het “politieke” voorbeeld dat goed luisteren, samenwerken en samenvoegen juist het dubbele kan opleveren. Liefst twee nieuwe woorden werden geboren en ook Züpstüpke is zo bijgeschreven in het geboorteregister van nejje Huussese woorde’.
In 2013 heeft de sectie Heemkunde, bestaande uit of gesteund door Dominique Bedeaux, Evert Kooiman, Jan Wannet, Jan Willemsen, Joop Brons, Tonnie Rijnders en Henk Eerden, naast vele andere verplichtingen, de rijke cultuurhistorie en folklore van Huissen uitgedragen. Samen met de andere erfgoedpartners is dit altijd een leuke en inspirerende bezigheid. Het kan natuurlijk altijd meer als de agenda’s dat toelaten. Ook uw steun is hierbij van harte welkom. Zeker voor het komende jaar met de 700jaar Huissen Stad en 1200 jaar Huissen als geschreven plaats zijn er uitdagingen genoeg om op te pakken.