Tentoonstelling “200 jaar Nederlands”

In het stadsmuseum Hof van Hessen is vanaf zaterdagmiddag 20 februari 2016 een bijzondere expositie te aanschouwen. De Historische Kring Huessen opent om 14:00 u de deuren om aandacht te besteden aan het feit dat in 1816 de Pruisische enclaves in Gelderland werden overgedragen aan het Koninkrijk der Nederlanden.
In 2016 is een deel van het huidige Gelderland 200 jaar Nederlands. Het gaat daarbij om gebied dat meestal al vanaf de middeleeuwen bezit was van de hertogen van Kleef en later van de keurvorsten van Brandenburg en koningen van Pruisen. In de Betuwe gaat het om de stad Huissen, in de Liemers om de stad Zevenaar en de dorpen Oud-Zevenaar, Duiven, Groessen, Loo en Wehl. Eeuwenlang vormden zij enclaves in Gelders gebied.

De stad Huissen, met de omliggende Ambten Malburgen en Huissen, zijn dit jaar dus 200 jaar Nederlands. Aanleiding voor de Historische Kring Huessen om hierover een boeiende expositie in te richten. In de tentoonstelling wordt aandacht geschonken aan een deel van de voorgeschiedenis, een periode van 1795 tot 1815 met onderhandelingen, oorlogen en uiteindelijk de overdrachten in 1816 en 1817. Verder is te zien, wat er in Huissen zoal veranderde, zoals het verdwijnen van het Sint-Elisabethsconvent, de teruggang van de stadswaag en de positie van de ambtenaren. Zo kreeg Huissen in 1811 voor het eerst een veldwachter. Kortom een bijzondere periode voor Huissen. De expositie is tot 15 augustus 2016 te aanschouwen. Leden van de Kring hebben gratis toegang. Informatie over het museum is te vinden op www.Huessen.nl

 

Tentoonstelling 200 jaar Nederlands

De wapens van Huissen en Zevenaar