70 jaar geleden: pastoriebrand
Uit Mededelingen jaargang 7, 1982, nr. 4

(Zie de foto's op pag, 135 en 136)

In de vroege morgenuren van donderdag, 28 maart 1912, werd Huissen opgeschrikt door een hevige brand: de oude r.k, pastorie, destijds bewoond door pastoor H.B. Bodifee en zijn beide kapelaans, was een prooi der vlammen geworden. Zij brandde geheel uit. Na een eerste bericht in de krant van zaterdag, 30 maart 1912,deelde De Gelderlander in de uitgave van zondag/maandag, 31 maart/1 april mee: "Huissen. Omtrent den Donderdag reeds vermelden brand in de pastorie alhier wordt nog medegedeeld, dat de oorzaak gezocht moet worden aan den keukenschoorsteen. Voorzoover men heeft kunnen nagaan moet het vuur zich het eerst hebben medegedeeld aan kleederen, hangende in een kast, waar de schoorsteen doorliep en vervolgens aan het plafond, waarlangs het vuur verder voortwoedde".
Een week later berichtte de krant, dat de muren, "welke alle na den brand nog stonden", voor de wederopbouw niet geschikt waren gebleken. "Men is een en ander aan het opruimen en naar wij uit goede bron vernemnen", aldus de krant, "zal de pastorie niet meer op dezelfde plaats worden opgebouwd".
In de krant van 7-8-9 april 1912 verscheen een nieuw bericht rond de brand:· "Huissen" Onder de puinhoopen der afgebrande pastorie kwam te voorschijn een vermiste som gelds van f. 40,- aan muntspecie, een en ander was wel aan elkaar gesmolten doch goed te onderscheiden om de waarde te bepalen Het geld behoorde aan den zeereerwaarden heer S.O.R. De zeereerwaarde heer W. moet geldwaarde missen, wat in bankpapier bestond. Voor deze is de kans van terugvinden zeer gering".
"S.O.R." waren de initialen van kapelaan J.H. Scholte op Reijmer (kapelaan te Huissen van 27 januari 1911 tot 17 oktober 1913); met "den zeereerwaarden heer W." werd kapelaan H.H.M, Wilens (kapelaan te Huissen van 8 juli 1910 tot 30 augustus 1912) bedoeld.
Na de sloop van de muurrestanten volgde op vrijdag, 7 juni 1912 in het gebouw van de R.K. Volksbond aan de Steenstraat (thans Helmichstraat) de aanbesteding van de bouw van een nieuwe pastorie.
Als architect was aangetrokken de heer Oscar Leeuw, een bekend Nijmeegs bouwmeester, naar wiens ontwerp drie jaar later in de Keizer Karelstad het Concertgebouw De Vereeniging aan het Keizer Karelplein zou worden gebouwd.
Voor de aanbesteding van de bouw van de nieuwe pastorie bestond grote belangstelling. Er waren liefst 25 inschrijvingen. Aan de laagste inschrijvers, de Gebroeders De Kinkelder uit Arnhem, werd het werk terstond gegund voor een bedrag van f. 17.540 De hoogste inschrijver, met f. 28.725, was de aannemer Rammers uit Roermond.
Op maandag, 12 augustus 1912 had de eerste steenlegging plaats door pastoor Bodifee in aanwezigheid van zijn beide kapelaans, de architect, de aannemers, de opzichter en de uitvoerder, terwijl eveneens de overige leden van het kerkbestuur acte de présence gaven. Met voortvarendheid werd gebouwd aan de grote villa-achtige pastorie, die nu haar voorgevel kreeg aan de Langekerkstraat. Gekenmerkt werd die gevel door een grote halfronde erker waarboven balcon en loggia.
Twee en dertig jaar later, op 2 oktober 1944, zou Leeuws schepping, die door de laatste (hoofd)bewoner, deken Th.J. van Wijk - naar hij meermalen liet doorschemeren - als "te rijk en te pompeus" werd ervaren, door bominslag worden verwoest. Deken Van Wijk was daarbij één der slachtoffers.

H.W.J.D.

pastorie1xl

pastorie2xl

In een volgend nummer hopen wij nog enkele - weinig bekende - foto's van de pastoriebrand van maart 1912 te kunnen publiciteren.