Ansichtkaart van Markt/Langestraat,

uit Mededelingen jaargang 7, 1982, nr.5

Markt langestraatxDe Kring-fotocollectie beschikt - zoals vermeld -- thans over een reproductie van de op de omslag afgebeelde ansichtkaart, welke het voormalige raadhuis op de Markt laat zien mét een aantal panden in de Langestraat. Het gaat hier om een bijzonder scherpe opname uit een serie, die werd uitgegeven door H.Th. Geveling te Huissen en gedrukt door "Brinio, Rotterdam" onder nr. 1018/7. Het betrokken exemplaar werd op 1 december 1916 vanuit Huissen verzonden door de militair A.J.van Eldik via de veldpost aan zijn vriend, de militair J.H.van Neerbos, I Batterij, 3 Compagnie, 19R.I., II Divisie, Veldleger.
Zij toont dus de situatie aan het begin van deze eeuw. Zij laat het uit 1867 daterende en in 1938 gesloopte zgn. Waterstaats-stadhuis zien met ervóór de hardstenen pomp, waarop de petroleumlantaarn, en daarnaast een ANWB-wegwijzer.
Niet alleen wegens de scherpe afbeelding van het stadhuis, maar ook wegens de overige panden is de kaart interessant. Twee van die panden zijn behouden gebleven. De meeste werden bij het bombardement van 2 oktober 1944 verwoest.
Uiterst links is nog even zichtbaar het hoge huis-met-het-scheepje, dat door de timmerman/bouwkundige G.F. Siepman werd ontworpen. Het werd laatstelijk bewoond door de families W.Hooyman/H.Demon.
Daarnaast het pand, dat laatstelijk bewoond werd door de fam. De Haas. Het werd in 1943 op de gemeentelijke monumnenten!ijst geplaatst, o.a. wegens het bovenlicht met levensboom en wegens de stoepstenen met inscripties.
Op deze plaats staat thans Het Wijnhuis. Het pand daarnaast staat er nu nog, zij het verbouwd. Het huisvest thans de winkel van Broekmans Mode, met bovenhuis.
Het hoge pand ernaast is - eveneens verbouwd - het winkel-woonhuis van drukkerij/kantoorboekhandel Kuipers.
Het hoekpand, laatstelijk bewoond door de fam. M.Hendriks-Stevens, werd in het midden van de jaren dertig gesloopt om plaats te maken voor de winkel "De Toko", met woning en bovenwoning van de fam.J.A.van der Kemp-Peters, na kapsalon Koeleman.
De panden rechts zijn alle verdwenen. Geheel rechts - met straatlantaarn -. het laatstelijk door de fam.V. F.Siepman bewoonde pand, toen ook reeds door de fam. (G.F.) Siepman bewoond als winkelwoonhuis (zie reclamebord van Continental-banden). Markt langestraat1x
Daarnaast het zgn. pilarenhuis, dat resp. school en sigarenfabriek was en laatstelijk winkel-woonhuis van de fam. A. Ponger. Het werd eveneens op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.
Naast dit pand staan (op de foto slechts ten dele zichtbaar) resp. café De Poort van Cleve en het café-hoekpand, laatstelijk bewoond door de fam. Hoedt.
Op de plaats van de panden van Siepman en Ponger staat thans het - intussen verlaten - Rabo-bankgebouw. Na de sloop van De Poort van Cleve en café Hoedt werd ter plekke niet meer herbouwd. De ruimte werd gebruikt voor de uitbreiding van de Markt.
Ter verdere oriëntatie: naast het pand van de fam. Siepman werd in het midden van de jaren twintig "De Cremerstichting" gebouwd.
De foto op p. 154 laat die situatie zien, zoals zij was tot aan het bombardement van 2 oktober 1944. De opname, die in 1942/43 werd gemaakt vanaf de stoep van De Toko (men zie rechts het zonnescherm van winkel en bakkerij Hagdorn, thans drukkerij en kantoorboekhandel Kuipers) toont v.l.n.r. het zgn. Pilarenhuis van de fam. A.Ponger (thans Rabo-bankgebouw) , het winkel-woonhuis van de fam.V.F, Siepman (met het reclamebord van Ford en de Texaco-benzînepomp) en daarnaast het gebouvv van de Cremerstichting"
Op de achtergrond is zichtbaar de door oorlogshandelingen verwoeste toren van de Ned. Hervorme kerk
H.W.J.D.