Johannes (Johan) de Koning, een Huissenaar die in het Limburgse Maastricht op tragische wijze om het leven komt.


stadsparochiekerk doopvont 40er jaren coll. g.m. 600pxBegin 2021 heeft de Historische Kring Huessen een enveloppe met een aantal ansichtkaarten van Huissen ontvangen van dhr. Jan Op De Ven uit Helden (Lb) maar geboren in Horn (Lb.).
Jan is al 11 jaar lid van de Heemkunde Kring.
Door de Corona pandemie is de sectie Beeld & Geluid van de Historische Kring Huessen nu goed op gang gekomen om de binnengekomen foto’s, documenten e.d. te verwerken.
Van dhr. Van De Ven waren het een aantal ansichtkaarten van onze oude Stadskerk.
Er was ook een adres , een telefoonnummer en email adres vermeld. Bij de eerste navraag bleek dhr. Van de Ven in de familie te zitten van de Koning en Kloppenburg uit Huissen. Dus zeer interessant om verdere informatie in te winnen.

Via de Whats app veel info ontvangen van Jan Op De Ven uit Helden.

De ansichtkaarten waren afkomstig van Jan Op De Ven uit het archief van Johan de Koning.                          

1913 0422 huissen j.h.l. de koning en j.ch. th. kloppenburg trouwacte coll. gelders archief 600pxDe vader van Jan Op De Ven was getrouwd met een dochter van Johannes -Hendrikus-Laurentius-Johan- de Koning nl. Maria Christina de Koning-Kloppenburg geb. te Sittard op 01-12-1915.

W.H. Op De Ven, getrouwd 14-05-1946 met Maria Christina de Koning.

Johan de Koning is geboren te Huissen 10-08-1879.
Johan trouwde op 22-04-1913 te Huissen met Josepha Christina Theodora Kloppenburg (36 jr.), een zuster van Mina Kloppenburg die getrouwd was met Gosewijn Coopmans die in de Vierakkerstraat woonde.

Johan de Koning was een zoon van Bernardus de Koning, van beroep klompenmaker.
Bernardus is getrouwd te Huissen op 30-10-1878 met M.E. Engelen.
Volgens Toon de Koning was de klompenmakerij aan de Karstraat t.h.v. later Harrie Reijmers de fietsenmaker.
De info die ik van Tonnie vd Kemp-de Koning uit Doetinchem, dochter van Toon en Mina de Koning-van Aalten, en van Toon de Koning, zoon van Piet en Cornelia de Koning-van Aalten heb ontvangen, geven aan dat Johan de Koning een broer was  van Piet en Toon de Koning.
Ten tijde van het huwelijk waren Piet en Toon resp. 28 en 26 jaar oud.
Het was een heertje volgens Toon de Koning ! Johan is na zijn huwelijk richting naar Limburg getrokken o.a. Sittard-Maastricht en Horn.

 

 

Nu volgen de gegevens die zijn vastgelegd in het boek van Sanatorium Hornerheide te Horn. Deze gegevens zijn via Jan Op De Ven toegestuurd.sanatorium Hornerheide te Horn coll. 20354596 RCE google600px

Dit was Johan de Koning, die op 14 december 1944 vanuit Maastricht door België heen de reis naar Horn gelukt was.
Hij was in die tijd, waarin bijna iedereen onbereikbaar was, waarnemend voorzitter van het Limburgse Groene Kruis, secretaris-penningmeester van het Bestuur en secretaris van de Commissie van Toezicht.
Nadien heeft hij deze reis naar Hornerheide nog herhaaldelijk gemaakt om brieven en boodschappen over te brengen van de patiënten, die al sinds aanvang september van alle kontakt met hun familieleden waren verstoken.
Deze tochten waren even zovele reeële werken van barmhartigheid, waardoor wederzijds veel onrust omtrent elkaars lot werd weggenomen.
Vanuit Maastricht zocht hij dan-65 jaren oud, per fiets in de omgeving zijn kontakten op.
Voor het laatst was hij op 11 maart in Hornerheide. ( De bevrijding op 1 maart van het ”overige” Limburg hield nog lang niet in, dat al een voorlopige postdienst tussen Zuid-en Midden-Limburg mogelijk was.) Drie dagen later, op 24 maart 1945 is deze zeer verdienstelijke werker onderweg naar een van zijn patiënten-kontakt-adressen op zijn fiets door een Amerikaanse legertruck gegrepen en om het leven gekomen.

Het Bestuur en de Commissie van Toezicht hebben eveneens de lasten van de oorlog moedig mee gedragen.
In 1942 werden Jhr. Mr. G. Ruys de Beerenbrouck, de voorzitter van het Limburgse Groene Kruis en tevens voorzitter van Gezond Limburg, en Dr. L. van de Meerendonck, vice-voorzitter van het Limburgse Groene Kruis, van gezond Limburg en voorzitter van de Commissie van Toezicht, als gijzelaars gevangen gezet.
Als waarnemend voorzitter trad toen op Johan de Koning, bondsbestuurder van de Limburgse katholieke arbeidersbeweging, die samen met die andere pionier uit de vooroorlogse katholieke arbeidersorganisatie Christoffel Bux de belangen van de gezondheidszorg verdedigde. De figuur van de thans vergeten Johan de Koning (1879-1945) verdient ook in de historie van het sanatorium speciale vermelding. Zijn menselijke kwaliteiten vielen vooral in deze oorlogsjaren in het oog, toen hij al zestien jaar lid van de Commissie van Toezicht was.

Opgemaakt: oktober 2021 Hans Hoen.

Met dank aan: Johan Op De Ven uit Helden.

Tevens dank aan: Lian vd Zon (Historische Kring Huessen)