"Een boom uit duizenden: de stamboom"
Op bezoek bij de werkgroep Genealogie
Door: Anne Driessen en Koos Meeuwsen
(Uit Mededelingen nr. 1, 48ste jaargang)
De werkgroep genealogie. Foto's: Koos Meeuwsen
Werkgroeplid Frans Pauwelsen vertelt over een bijzonder voorval. Zo was er een aantal jaren terug een inloopmiddag van de werkgroep Genealogie. Een bezoeker meldde zich bij Piet Driessen, een ander bij Frans Pauwelsen (in een andere ruimte). Voor beide heren werden gegevens opgezocht. Bij het afscheid nemen kwamen ze elkaar tegen en bleek dat ze dezelfde achternaam hadden. Ja, ze waren zelfs, zonder dat ze het wisten, familie van elkaar!
De werkgroep
Frans Pauwelsen, Dorien Pauwelsen-Vermaas en Ini Scholten-van Bon vormen de leden van de werkgroep Genealogie. Ini is overigens goed ingevoerd in Huissen. Ze kent veel namen... en bijnamen. Dit gold zeker ook voor het in 2021 overleden lid Theo Gerritsen.
De werkgroep komt elke maandagmiddag bij elkaar in het museumpand Hof van Hessen. Gelijktijdig met de groep Beeld en Geluid. Dit blijkt goed te werken. Over en weer kan men elkaar zo makkelijk helpen bij het zoeken en verwerken van gegevens.
Op dit moment houdt de werkgroep Genealogie zich vooral bezig met het controleren, aanvullen en koppelen van gegevens van de burgerlijke stand. De informatie komt van o.a. geboortekaartjes, overlijdensberichten en uit online archieven. Daarnaast probeert men bijv. de gegevens bij de tienjarige tabellen uit te breiden.
Een snoepwinkel voor stamboomonderzoekers
Naast de gegevens in de computerbestanden is er een indrukwekkende wand gevuld met vele mappen, boeken en archiefbakken. Een snoepwinkel voor stamboomonderzoekers. Resultaat van een al tientallen jaren lang actieve werkgroep. Zo zijn er kopieën van kerkboeken met doop-, trouw- en begraafgegevens uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw aanwezig. Het gaat hierbij om boeken van zowel de r.k. kerk als de p.c. kerk uit Huissen-Stad.
De boeken zijn belangrijk, omdat pas in 1811 door Napoleon de burgerlijke standwerd ingevoerd.Bij de HKH maakt men gebruik van het genealogie-computerprogramma Haza Data 21. Er staan 83528 personen in (december 2022) die een relatie hebben met Huissen (of/en er geboren, getrouwd, gewoond of gestorven zijn).Bij de HKH zijn ook unieke gezinskaarten aanwezig (door de werkgroep zelf aangemaakt) met daarop gegevens van ouders, kinderen en eventueel voorouders.Het betreft de periode van ongeveer 1650 — 1900.
Bidprentjes en "stamboomboeken"
Verder bezit men 7645 bidprentjes (december 2022) van mensen die uit Huissen geboortig zijn of er gestorven zijn. Bidprentjes zijn doodsprentjes die vooral bij katholieken in gebruik waren en vaak ook nog zijn. Er zijn ook bijzondere, negentiende-eeuwse exemplaren. Wat opvalt zijn verder de “stamboomboeken". Dat zijn boeken waarin een stamboom helemaal uitgewerkt is (namen, foto's, documenten enz.). Boeken van bekende Huissense families zijn die van bijv. Tonk, Van Onna , Nijenhuis en Mom. Vaak krijgt de werkgroep een boek als geschenk, vanwege de vele informatie die ze verstrekt heeft.
Stel uw vragen. Graag zelfs.
Frans ontvangt regelmatig mensen die stamboomgegevens m.b.t. Huissen zoeken (wel even een afspraak maken). De bezoekers komen uit alle windstreken. Daarbij staan mensen vaak verbaasd als ze horen dat hun achter naam vroeger anders geschreven werd. Zo komt de naam Dibbes ook voor als Dibberts of Debbes.
Regelmatig wordt er ook nog even contact gelegd met de werkgroep Beeld en Geluid. Dit voor foto's van het oude Huissen of soms komt er zelfs een nog onbekende familiefoto tevoorschijn. Schroom dus niet als u vragen hebt of op bezoek wil komen (voor gegevens uit uw stamboom m.b.t. tot Huissen). Voor "uitdraaien op papier (met inachtneming van de regels van de privacywet) wordt een bescheiden bijdrage van € 0,50 per A4 gevraagd.
Contact kunt u opnemen door een mailtje te sturen naar
Op deze website kunt u al wat informatie over familienamen en bidprentjes vinden.